1: Wanneer stopt de wedrace naar perfectie?

Wanneer stopt de wedrace naar perfectie?

Dagelijks word ik geconfronteerd met mijn eigen zichtbare en onzichtbare fysieke en psychische imperfecties. Sommige imperfecties belemmeren mijn functioneren terwijl andere imperfecties niet meer zijn dan een idee-fixe. Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen? Met welke ongemakken zou ik willen afrekenen? Met welke ongemakken had ik in dit leven nooit geconfronteerd willen worden? Sterker nog … met welke imperfecties zou ik mijn kinderen niet lastig willen vallen.

In de huidige maatschappij lijkt de norm naar perfectie steeds groter te worden. Zijn we steeds vaker en intensiever op zoek naar middelen om de beoogde perfectie te behalen. Wanneer je even niet voldoet aan het beoogde profiel dan sta je, voor dat je het weet, naast de maatschappij. De technologische ontwikkelingen hebben een progressief karakter. Plastische chirurgie en genetische manipulatie behoren inmiddels in meer of mindere mate tot het spectrum van de huidige en toekomstige oplossingen. Hierdoor verleggen we ook onze norm naar een steeds hoger ideaal. Waar en wanneer stopt deze wedrace naar perfectie die we onszelf aandoen. Wanneer is er tijd voor contemplatie?

Men is al enige tijd in staat om door middel van de PGD-techniek te bepalen welk geslacht het toekomstige kind gaat krijgen. In 2001 zijn de eerste dertig baby’s geboren waarop door middel van kiembaanmodificatie genetische manipulatie heeft plaatsgevonden. Wetenschap heeft aangetoond dat je een slecht gen kunt vervangen voor een goed gen. Dat je genen kunt vervangen met een effect op individueel niveau, maar ook op een onomkeerbaar niveau, dus voor de gehele toekomstige mensheid.

Voorlopig is onderzoek voor gezondheidsdoeleneinden toegestaan. De vraag is; waar houden deze gezondheidsdoeleinden op? Want er liggen wezenlijke gevaren op de loer. Het gevaar van uniformiteit of eugenetica is groot en niet te overzien. Totalitaire machthebbers kunnen deze nieuwe technieken inzetten als wapen.

We kunnen dergelijk onderzoek in Nederland bij wet verbieden, maar wereldwijd is dit onhaalbaar. Sinds we weten dat de mogelijkheden tot genetische manipulatie aanwezig zijn en ook al in geringe mate toegepast worden, moeten we niet bang zijn voor de consequenties, maar deze aankijken. We moeten de gevolgen onderzoeken, analyseren en in kaart brengen. De eerste volledig genetisch gemanipuleerde mens zal naar mijn idee in 2050 geen fantasie meer zijn. Daarom kunnen we ons maar beter zo goed mogelijk voorbereiden. Daarom vraag ik mijzelf af waar ik sta binnen dit geheel.

Via deze digitale publicatie wil ik mijn eigen imperfecties en de imperfecties van mijn eventuele toekomstige generaties en de daarbij huidige en toekomstige mogelijke technologische oplossingen bevragen. Er volgen antwoorden op technische vragen. Daarnaast probeer ik om vragen te registreren die door de antwoorden op de technische vragen bij mij worden opgeroepen. Antwoorden durf ik bij deze ingewikkelde materie niet te geven.

2: Wat is Luca?
2:
Tekst.
3: Wat is een organisme?
3:
Tekst.
4: Wat is een chromosoom?
4:
Tekst.
5: Wat is DNA?
5:
Tekst.
6: Wat is een gen?
6:
Tekst.
7: Wat is genetische manipulatie?
7:
Tekst.
8: Wat is epi-genetica?
8:
Tekst.
9: Wanneer stopt de wedrace naar perfectie?
9:
Tekst.
10: Wat is PGD?
10:
Tekst.
11: Wat is Kiembaanmodificatie?
11:
Tekst.
12: Wat is eugenetica?
12:
Tekst.
13: Wat houdt de Crispr-cas technologie in?
13:
Tekst..
14: Mag de imperfecte mens wel streven naar perfectie?
14:
Tekst.
15: Wat betekent Wabi Sabi?
15:
Tekst.
16: Wat is de schoonheid van imperfectie volgens de Volkskrant?
16:
Tekst.
17: Tekst
17:
Tekst.
18: Tekst
18:
Tekst.
19: Tekst
19:
Tekst.
20: Tekst
20:
Tekst.
21: Tekst
21:
Tekst.
22: Tekst
22:
Tekst.
23: Tekst
23:
Tekst.
24: Tekst
24:
Tekst.
25: Tekst
25:
Tekst.
26: Tekst
26:
Tekst.
27: Tekst
27:
Tekst.
28: Tekst
28:
Tekst.
29: Tekst
29:
Tekst.
30: Tekst
30:
Tekst.
31: Tekst
31:
Tekst.
32: Tekst
32:
Tekst.
33: Tekst
33:
Tekst.
34: Tekst
34:
Tekst.
35: Tekst
35:
Tekst.
36: Tekst
36:
Tekst.
37: Tekst
37:
Tekst.
38: Tekst
38:
Tekst.
39: Tekst
39:
Tekst.
40: Tekst
40:
Tekst.
41: Tekst
41:
Tekst.
42: Tekst
42:
Tekst.
43: Tekst
43:
Tekst.
44: Tekst
44:
Tekst.
45: Tekst
45:
Tekst.
46: Tekst
46:
Tekst.
47: Tekst
47:
Tekst.
48: Tekst
48:
Tekst.
49: Tekst
49:
Tekst.
50: Tekst
50:
Tekst.

Wie is dreas 2.0?

Ik ben mijn grootmoeders Mien en Greet.
Ik ben mijn grootvaders Gerard en Piet.
Ik ben mijn moeder Anna.
Ik ben mijn vader Pim.

Ik ben mijzelf.
Een nieuwe en unieke remix van genen voorvloeiend uit vele voorgaande generaties. Wij zijn ook elkaar, volgens LUCA, onze laatste gemeen-schappelijke voorouder. Maar ik ben vooral mijzelf, een nieuwe en unieke combinatie van genetisch gemanipuleerde genen en epigenetische modificaties. Ik ben dreas 1.0, met al mijn perfecte imperfecties.

Maar hoe zou dreas 2.0 eruitzien in een wereld waarin genetische modificatie een commodity is geworden en “epigenetische verstoringen” uit het verleden geneutraliseerd kunnen worden?

Welkom bij dreas 2.0!

project - animatie


onderzoek - webproductie


dreas 2.0


juni 2017


de mogelijkheden en mogelijke gevolgen wanneer een mens ingrijpt in het menselijk DNA
De website dreasevers.nl is te zien op tablet, laptop of desktop.

Wilt u contact opnemen met André Evers dan kan dit via:
+31641480058
info@dreasevers.nl