typografie


digitalisering van het eigen handschrift


non-interventie


januari 2017


het omzetten van het eigen handschrift naar een digitaal lettertype


non-interventie

Op de rooms-katholieke basisschool leerden
wij schrijven van de laatste generatie nonnen.
Deze zusters vonden het noodzakelijk dat ik
rechts leerde schrijven terwijl ik linkshandig ben.
Deze interventie zorgde ervoor dat ik een jaar bleef zitten, want in mijn hoofd gingen letterlijk alle cijfers en letters verkeerd om. Daarnaast werd mij met lichte dwang een bepaalde, toen al ouderwetse, manier van schrijven aangeleerd.

Op de academie leek het mij een leuke uitdaging om mijn handschrift te digitaliseren. Deze opdracht bleek echter veel gecompliceerder dan ik had gedacht. Tijdens het schrijven wisselen de overgangen van de ene letter naar de andere letter voortdurend. Bij dit font zijn de letters niet ingewikkeld, maar vormt de uniforme overgang van de letters het probleem. Natuurlijk kun je elke lettercombinatie met hun eigen identieke overgang apart ontwerpen. Hierbij ga je er tijdens het programmeren vanuit dat de computer- software bij elke lettercombinatie de juiste letter- overgang weet toe te passen. Maar niet elke computer op de wereld beschikt over dergelijke geavanceerde software. Dus moest er in ieder geval ook een font
met een standaard overgang worden ontwikkeld.
Hoe behoud je het karakteristieke van het hand-geschreven schrift tijdens het digitaliseren.

Als eerste ben ik begonnen om alle lettercombinaties te schrijven alvorens deze letters te gaan digitaliseren. Vellen vol met kapitalen en onderkastletters.
Deze geschreven letters heb ik vervolgens gescand en overgetrokken. In de computer heb ik zo veel mogelijk lettercombinaties op elkaar gelegd om te analyseren welke overgang het meest dominant was in mijn handschrift. Nadat ik een standaard overgang had ontworpen, ben ik begonnen met het aanpassen van alle letters. Uiteindelijk ontstond er een werkbaar digitaal font. Nu moet ik nog de tijd vinden om het font te automatiseren.
De website dreasevers.nl is te zien op tablet, laptop of desktop.

Wilt u contact opnemen met André Evers dan kan dit via:
+31641480058
info@dreasevers.nl