project - typografie


digitale klok - app


minutes


januari 2016


hoe creeer je bewustwording voor het feit dat wereldwijd elke minuut een vrouw overlijd aan hiv


Elke minuut ...

In het rijtje dodelijkste ziekten ter wereld staat aids op nummer 1 bij vrouwen van 15 tot 45 jaar.
Uit gepubliceerde jaarcijfers van UNAIDS bleek dat in 2015 ruim een half miljoen vrouwen, naar schatting 520.000, aan aids zijn overleden. Dat is bijvoorbeeld meer dan alle vrouwelijke inwoners van Amsterdam. Zijn wij het aan hen en aan de kinderen die zij achter laten niet verplicht om dit te stoppen?
Inmiddels weten wij allang wat er moet gebeuren om te voorkomen dat vrouwen overlijden aan aids én wat nodig is om te voorkomen dat zij en hun kinderen hiv-infecties oplopen.

Tegen hiv bestaat geen vaccin en er zijn geen medicijnen die aids kunnen genezen. Er zijn wel medicijnen die de replicatie van het virus remmen,
de zogeheten hiv-remmers. Deze therapie is zeer effectief, zodat in de westerse wereld de levens-verwachting van hiv-positieve patiënten tegenwoordig de normale levensverwachting benadert. Een hiv-besmetting is hierdoor veranderd in een chronische ziekte.

In veel derdewereldlanden en met name in zuidelijk Afrika, waar de ziekte de grootste ravage aanricht,
zijn aidsremmers echter zeer moeilijk verkrijgbaar en vaak onbetaalbaar. De farmaceutische industrie heeft onder druk van de politiek en aidsorganisaties de prijzen voor haar aidsremmers wel verlaagd, maar daarmee wordt de therapie nog niet voor alle mensen betaalbaar en zijn de logistieke problemen ook niet opgelost. Laat staan dat alle taboes zijn doorbroken.

Nadat ik in 2016 in de krant las dat er elke minuut ergens op aarde een vrouw sterft aan deze ziekte, realiseerde ik mij hoe belangrijk het blijft om bewust-wording te creëren voor deze situatie. Stel je eens voor, elke minuut overlijdt er onnodig een vrouw.
Het rode lint is het symbool voor de internationale bestrijding van hiv en aids. Een krachtig en wereldwijd beeldmerk voor een verschrikkelijke ziekte. Door dit rode lint om te vormen tot cijfers was ik in staat om een klok te maken. In een vloeiende beweging vervormt het lint in een app van een 4 naar een 5 naar een zes ... Elke hele minuut zie je de klok verspringen. Halverwege elke minuut komt er een dodenteller in beeld die aangeeft hoeveel vrouwen er in dat jaar al aan de gevolgen van hiv of aids zijn overleden.


De website dreasevers.nl is te zien op tablet, laptop of desktop.

Wilt u contact opnemen met André Evers dan kan dit via:
+31641480058
info@dreasevers.nl